Oefentherapie Elst SpychosomatiekHeeft u al langer last van onverklaarbare lichamelijke klachten? Lijken uw klachten samen te hangen met spanningen? Of ziet u helemaal geen relatie? Alles is onderzocht en toch geen oplossing? Mogelijk is psychosomatische oefentherapie een behandelmethode die voor u goed is.

Wat is psychosomatiek:
Dit is het officiële woord voor lichamelijk klachten die met stress of spanningen te maken hebben. Vaak weten we heel goed waar onze hoofdpijn of buikpijn vandaan komt: je moet naar de tandarts, je hebt binnenkort proefwerkweek, loopt kans ontslagen te worden of je bent pas gescheiden en ga zo maar door. Normale lichamelijke reacties bij momenten van stress. Het wordt echter lastiger te herkennen als zo’n periode lang duurt, of als je de stress niet meer herkent, maar de klachten wel blijven of zelfs toenemen.

Misschien heb je nu een prima baan, maar zit er nog steeds een angst je werk te verliezen. Misschien is er een onverwerkt verdriet en vindt de omgeving dat je nu maar eens verder moet leven, maar jij hebt die pijn (soms dus letterlijk) nog. Mogelijk voel je veel druk op de borst en is je ademhaling niet goed, maar heb je geen idee hoe dat komt.

Zo zijn er veel lichamelijk klachten waar, gelukkig, lichamelijk niets ernstigs aan de hand is, maar wat je wel veel last geeft. Bij een psychosomatisch oefentherapeut ga je samen zoeken, waar deze klachten vandaan komen en wat je er aan kunt doen. Dan betekent erover praten, maar vooral ook je lichaam beter leren kennen, de klachten leren verminderen en jezelf leren versterken. Met gesprekjes, maar ook veel oefeningen. Je balans weer vinden.

Deze behandelingen duren 45 minuten per keer en worden door de aanvullende verzekering van uw zorgverzekering vergoed. Zo leer je de oorzaak van je klachten herkennen en zelf aan je algehele gezondheid werken. Je lijf en hoofd weer in balans krijgen.

Corona en Psychosomatiek: 

Door al deze onzekerheid en de zorgen die we ons maken door deze periode met Corona, gaat ons lichaam stresshormonen (cortisol en adrenaline) aanmaken. Hierdoor worden we alerter en zijn spieren meer gespannen. Ons lichaam is in een staat van paraatheid. We zijn in staat om te vluchten of te vechten. Echter tegen dit virus kun je niet letterlijk vechten en ervoor wegrennen kan ook niet.
Het gevolg is dat de stress zich ophoopt in ons lichaam. Je kan dit merken aan een verhoogde hartslag of een versnelde ademhaling. Andere lichamelijke klachten (hoofdpijn, maagklachten, misselijkheid of hyperventilatie) komen ook veel voor. Als gevolg van langdurige stress ontstaan slaapproblemen en raken mensen oververmoeid. Er ontstaat een negatieve cirkel.

Hoe om te gaan met deze stress- en angstklachten?
•       Probeer niet te veel informatie te lezen: volg alleen die informatie van erkende instanties (RIVM, rijksoverheid)
•       Zorg voor structuur in je dag
•       Zoek afleiding: hobby’s, leuke dingen
•       Blijf in beweging: wandelen buiten, oefeningen thuis, huishoudelijk werk
•       Houd zoveel mogelijk contact met andere mensen: via telefoon of beeldbellen
•       Probeer regelmatig te ontspannen: meditatie, muziek of ontspanningsoefeningen

Ontstaan er toch meer klachten of wilt u persoonlijk begeleiding: dan bent u van harte welkom bij de psychosomatische oefentherapeut!